Google’ın Çin’de kalan Pixel telefon, Pixel Watch ve Pixel Buds üretimlerini 2027 yılından itibaren Vietnam ile Hindistan’a taşımaya hazırlandığı bildiriliyor. Bu bilgi, Google’ın resmî fabrika duyurusuna değil, Nikkei Asia’nın tedarik zinciri kaynaklarına dayanan 18 Ağustos 2026 tarihli haberine dayanıyor. Google, Pixel 8 üretimini Hindistan’a taşıma planını daha önce doğrulamıştı; şirketin üretim ortakları Vietnam’da da üst düzey Pixel modellerinin bazı hazırlık ve üretim aşamalarında görev almıştı. Nikkei Asia ayrıca yükselen DRAM maliyetlerine rağmen Pixel sevkiyatlarının 2026 yılında yüzde 8–10 artırılarak yaklaşık 13 milyon cihaza çıkarılmasının hedeflendiğini aktarıyor. Sevkiyat, dağıtım kanallarına gönderilen cihaz sayısını gösterir; kesin son kullanıcı satışını göstermez. Google, 25 Ağustos 2026 tarihi itibarıyla 2027 takvimini ve belirtilen sevkiyat hedefini doğrulayan resmî bir açıklama yayımlamamıştır.
Nikkei Asia’nın Pixel üretimlerinin Vietnam ve Hindistan’a taşınacağı haberi, DRAM maliyeti ve sevkiyat hedefi ne kadar doğru?
Bu haberde anlatılan değişiklik, Google’ın üretim ağını Çin’e bağımlı kalmayacak biçimde genişletme çabasının daha kapsamlı hâle gelmesidir. Hindistan ve Vietnam’ın Pixel üretimine yeni katıldığı düşünülmemelidir. Google, Pixel 8 üretimini Hindistan’a taşıma planını 2023 yılında duyurmuştu. Şirket, 2024 yılında yayımladığı üretim güncellemesinde Hindistan’da üretilen ilk Pixel 8 cihazlarının üretim hattından çıkarıldığının açıklamasını yapmıştı ve Vietnam’da da daha önceden üst düzey Pixel modellerinin bazı üretim aşamalarını üstlenmişti. Nikkei Asia’nın 18 Ağustos tarihli haberi, mevcut üretim düzeninin 2027 yılında Çin’de kalan Pixel modellerini de kapsayacak biçimde genişletileceğini ileri sürmektedir.
Google Pixel üretimini Çin’den taşıma haberi doğrulandı mı?
Pixel üretimlerinin Hindistan ve Vietnam’a yayılması resmî açıklamalarla destekleniyor. Çin’de kalan üretimlerin tamamının 2027 yılında taşınacağı bilgisi ise Google tarafından doğrulanmış değildir. Aramalarda öne çıkan Tom’s Hardware, Android Central ve Yahoo Finance sayfalarının üçü de aynı Nikkei Asia haberini aktarıyor. Bu nedenle üç sayfa, birbirinden bağımsız üç doğrulama olarak değerlendirilemez.Google’ın resmî blogu Geçtiğimiz yıllarda Pixel 8 üretiminin Hindistan’a taşınacağını söylemişti. Şirketin 2024 yılındaki güncellemesi, Hindistan’da üretilen ilk Pixel 8 cihazlarının üretim hattından çıkarıldığının açıklamasını içeriyor. Reuters’ın 2026 yılının Ocak ayında aktardığı ayrı bir Nikkei Asia haberinde de Pixel, Pixel Pro ve Pixel Fold modelleri için Vietnam’da yeni ürün hazırlığı yapılacağı yazıyordu. NPI adı verilen bu hazırlık; mühendislik örneklerinin oluşturulmasını, üretim hattının kurulmasını ve parçaların seri üretimden önce denenmesini kapsar. Reuters, bilgiyi bağımsız olarak doğrulayamadığını ve Google’ın yorum yapmadığını belirtmişti.
Ocak ayındaki Nikkei Asia haberi, Pixel A serisinin geliştirme çalışmalarının Çin’de kalacağını bildiriyordu. Nikkei Asia’nın 18 Ağustos tarihli haberi ise Çin’de kalan Pixel üretimlerinin 2027 yılında taşınacağını ileri sürmektedir. Kapsamın genişletilmiş olması mümkündür; ancak Google bunu doğrulamadığı için üretimlerin Çin’den kesin olarak çıkarıldığı söylenemez.
Pixel üretimlerinde Vietnam ve Hindistan neden öne çıkıyor?
Vietnam’da telefon parçalarının üretildiği ve cihaz montajının yapıldığı geniş bir tedarik ağı bulunuyor. Hindistan ise üretim teşvikleri, büyük telefon pazarı ve Google’ın kurduğu mevcut Pixel üretim düzeniyle öne çıkmaktadır. Üretimlerin iki ülkeye dağıtılması, tek bir bölgede yaşanabilecek taşıma veya parça tedariki sorununun bütün Pixel sevkiyatlarını durdurma ihtimalini azaltabilir. Montaj ülkesinin değişmesi kamerayı veya Android yazılımını kendiliğinden değiştirmez; belirleyici olan aynı parçaların, montaj ölçülerinin ve kalite kontrollerinin korunmasıdır.DRAM maliyeti artarken Pixel sevkiyatları nasıl büyüyebilir?
DRAM, telefonun açık uygulamaları çalıştırırken kullandığı geçici bellektir. Özellik sayfasındaki 8 GB, 12 GB veya 16 GB RAM değeri bunu gösterir; fotoğrafların saklandığı 128 GB ya da 256 GB depolamayla aynı değildir. Counterpoint Research, yükselen bellek fiyatlarının parça maliyetlerini artırdığını ve küresel telefon sevkiyatlarının 2026 yılında yüzde 2,1 azalabileceğini tahmin etmektedir.Nikkei Asia’nın 18 Ağustos tarihli haberine göre Google, 2025 yılında yaklaşık 12 milyon olan Pixel sevkiyatlarını 2026 yılında yüzde 8–10 artırarak 13 milyon civarına çıkarmayı hedefliyor. Sevkiyat, cihazların mağazalara ve dağıtım ortaklarına gönderilmesini anlatır; kesin son kullanıcı satışını göstermez. Satış ağının genişlemesi, parça maliyetleri artarken sevkiyatın da büyümesini sağlayabilir. Yüksek DRAM maliyeti ise Google’ın kârını, kampanyalarını veya depolama seçeneklerinin fiyatlandırmasını etkileyebilir.
Üretim değişikliği Pixel kullanıcılarını nasıl etkileyebilir?
Kısa vadede görülebilecek en açık değişiklik, cihaz kutusundaki üretim ülkesi bilgisinin farklılaşmasıdır. Daha geniş bir üretim ağı, Pixel modellerinin satış yapılan ülkelere daha düzenli ulaştırılmasına katkı sağlayabilir. Yeni tesislerde üretim veriminin, yani kalite kontrolünü sorunsuz geçen cihaz oranının oturması zaman alabilir.Pixel fiyatlarının kesin olarak düşeceği veya bulunabilirliğin bütün ülkelerde artacağı söylenemez. Bellek, ekran, kamera sensörü, taşıma, vergi ve döviz kuru da maliyeti etkiler. Üretim ağının genişletilmesi tedarik riskini azaltabilir; bunun mağaza fiyatına yansıyıp yansımayacağı'da bilinmemektedir.
Sık sorulan sorular
Google bütün Pixel üretimlerini 2027 yılında Çin’den çıkaracak mı?Nikkei Asia’nın 18 Ağustos tarihli haberi böyle bir hazırlık bulunduğunu bildiriyor. Google, 25 Ağustos 2026 tarihi itibarıyla Çin’de yürütülen Pixel üretimlerinin tamamının sona ereceğini doğrulayan resmî bir açıklama yayımlamamıştır.
Pixel telefonların kalitesi üretim ülkesi değiştiğinde düşer mi?
Üretim ülkesinin değişmesi tek başına kalite kaybı anlamına gelmez. Aynı parçalar, montaj ölçüleri ve kalite denetimleri kullanılırsa benzer ürün standardı korunabilir. Uzun dönem değerlendirmesi için yeni tesislerden çıkan cihazlara ilişkin bağımsız incelemeler beklenebilir.
DRAM fiyatındaki artış Pixel fiyatını yükseltir mi?
Böyle bir ihtimal bulunmaktadır, ancak her maliyet artışı doğrudan satış fiyatına eklenmeyebilir. Google maliyetin bir bölümünü karşılayabilir veya kampanya koşullarını değiştirebilir. Şirket, DRAM nedeniyle ayrı bir Pixel fiyat değişikliği açıklamamıştır.
Yüzde 8–10 büyüme kesin satış artışı mıdır?
Hayır. Nikkei Asia’nın aktardığı oran, 2026 yılı sevkiyat hedefidir. Yaklaşık 13 milyon cihazın kaçının son kullanıcıya satıldığı daha sonra yayımlanacak pazar verileriyle anlaşılabilir.
Pixel üretim planında bugün bilinen durum
Google’ın Hindistan’daki Pixel üretimi resmî olarak doğrulanmıştır. Çin’de kalan Pixel telefon, Pixel Watch ve Pixel Buds üretimlerinin 2027 yılında tamamen taşınması ise Nikkei Asia’nın tedarik zinciri kaynaklarına dayandırdığı bir plandır. Google bu takvimi henüz onaylamamıştır. Genel satın alma koşulları için Google Pixel alınır mı? Pixel telefonları hakkında analizler yazısına göz atılabilir.Kaynaklar
Tedarik zinciri haberini aktaran güvenilir teknoloji yayını: Google to stop making Pixel devices in China, report claims.Aynı Nikkei Asia haberini aktaran diğer iki arama sonucu: Google reportedly plans to exit China in 2027 ve Google plans to move Pixel production out of China.
Nikkei Asia’nın Vietnam üretimi hakkındaki Ocak ayı haberini aktaran Reuters: Google to develop and manufacture smartphones in Vietnam, Nikkei Asia says.
Resmî Google duyurusu: Taking the next big step on our Pixel journey in India.
Resmî Google üretim güncellemesi: Introducing our latest Pixel family and strengthening our foundation in India.
Bellek maliyeti ve 2026 yılı pazar tahmini: Counterpoint Research — 2026 smartphone shipment forecasts revised down.