Gemini’de belirli işler için hazırlanan Gem’ler, kasım ayında otomatik olarak becerilere taşınmaya başlayacak. Yeni sistem birden fazla talimat grubunu aynı görevde kullanabiliyor. Ücretsiz hesapların geçişten sonra nasıl etkileneceği ise henüz açıklanmadı.
Gemini’deki Gem’ler 17 Kasım’da becerilere taşınmaya başlayacak. Kayıtlı talimatlar ve ücretsiz hesaplar için açıklananlar neler?
9to5Google’ın 27 Eylül 2026 tarihinde Gems yönetim ekranında gördüğü bildirime göre, 17 Kasım 2026 tarihinden itibaren Gem’ler otomatik olarak “becerilere” (Skills) taşınmaya başlayacak. Kullanıcılar, kendi Gem’lerinin aktarımı gerçekleşene kadar onları kullanmaya devam edebilecek. Yeni beceriler ise bugün Google AI Pro veya Ultra aboneliğiyle Gemini’nin Spark bölümünde kullanılabiliyor.
Gemini’de beceriler neyi değiştirecek?
Beceriler de bir işin nasıl yapılacağını önceden kaydetmeye yarıyor; ayrıca aynı görevde birden fazla beceri birlikte çalışabiliyor. Örneğin bir metni sadeleştirmek ve yazım hatalarını düzeltmek için ayrı talimatlar hazırlanıp ikisi aynı yazı üzerinde uygulanabiliyor. Her yeni metinde bütün kuralları tekrar yazmak gerekmiyor.Google’ın yardım sayfasına göre kullanıcı, görevle ilgili mesajını yazarken eğik çizgi (/) işaretini girerek kullanmak istediği beceriyi seçebiliyor. Gemini, açık bırakılan beceriler arasından isteğe uygun olanları kendisi de kullanabiliyor. Kullanıcı bir beceriyi kapattığında ise o becerinin otomatik uygulanması duruyor.
Google’ın belgesi, becerilerin mevcut kullanımını Spark ile sınırlı gösteriyor. Buna karşılık 9to5Google, normal sohbet ekranındaki eğik çizgi menüsünden de becerilere erişebildiğini aktarıyor. Dolayısıyla yardım belgesinde tarif edilen kullanım ile yayının gördüğü arayüz henüz birebir örtüşmüyor.
Spark nedir, hangi hesaplarda kullanılabiliyor?
Spark, Gemini’nin birkaç adımdan oluşan işleri yürütebildiği ve belirli zamanlarda tekrarlayabildiği bölümüdür. Örneğin seçilen konulardaki haberleri her sabah derleyip bir özet hazırlaması istenebiliyor. Beceriler de bu iş yapılırken özetin uzunluğu, dili ve biçimi gibi tercihlerin uygulanmasına yardımcı oluyor.Google’ın mevcut koşullarında Spark için ücretli aboneliğin yanında 18 yaşını doldurmuş olmak, kişisel bir Google hesabıyla giriş yapmak ve “Etkinliği Sakla” ayarını açık tutmak gerekiyor. İş ve okul hesapları şimdilik desteklenmiyor. Kullanım, Gemini’nin mobil uygulaması, Mac uygulaması ve web sürümü üzerinden sağlanıyor.
Ülkemiz, Google’ın Spark için erişimi sınırlandırdığı bölgeler arasında yer almıyor. Şirketin mevcut istisna listesinde Avrupa Ekonomik Alanı, Birleşik Krallık, İsviçre ve Nijerya bulunuyor.
Ücretsiz Gem kullananlar için ne değişecek?
Google, Gem oluşturmayı ve kullanmayı 2025 yılının mart ayında ücretsiz hesaplara da açmıştı. Becerilerin bugün ücretli abonelik istemesi nedeniyle geçişin ücretsiz kullanıcıları nasıl etkileyeceği önem taşıyor. Ancak uygulamadaki bildirim, bu hesaplara ait Gem’lerin taşındıktan sonra hangi koşullarda kullanılacağını açıklamıyor.Gem’lere eklenen belgelerin ve başkalarıyla paylaşılan Gem bağlantılarının yeni sistemde nasıl çalışacağına ilişkin ayrıntılar da bildirimde yer almıyor. Açıklanan takvim otomatik aktarımın başlayacağı günü gösteriyor; bütün hesapların aynı gün taşınacağı ya da ücretsiz kullanıcılar için aboneliğin zorunlu olacağı yönünde bir duyuru bulunmuyor.
Kaynaklara göz atabilirsiniz:
9to5Google — Gems yönetim ekranındaki geçiş bildirimi ve yeni beceri menüsüGoogle Gemini Yardım — Gem oluşturma, talimat kaydetme, dosya ekleme ve paylaşma
Google Gemini Yardım — Beceri oluşturma, birlikte kullanma ve erişim koşulları
Google Gemini Yardım — Spark’ın çalışma biçimi, desteklenen hesaplar ve bölgeler
Google — Gems’in ücretsiz kullanıma açıldığı Mart 2025 duyurusu