Gemini Notebook güncellendi: Sesli ders çalışma ve yeni alıştırmalar

Google, Gemini Notebook’a yüklenen ders notları hakkında sesli soru sorma, yeni alıştırmalar hazırlama ve kısa anlatım videoları oluşturma özellikleri ekliyor. Sesli görüşmenin abonelik ve yaş şartı bulunurken bazı yenilikler kullanıcılara aşamalı olarak açılıyor.

Gemini Notebook’a sesli ders çalışma, yeni soru türleri ve kısa videolar ekleniyor. Kullanım koşulları ve Türkçe desteğiyle ilgili ayrıntılar.

gemini-notebook-kapak.webp

Gemini Notebook, Google’ın ders notları ve araştırma kaynaklarıyla çalışmak için geliştirdiği yapay zekâ aracıdır. Kullanıcı, üzerinde çalıştığı konuyla ilgili dosyaları aynı dijital defterde topluyor. Bu defter, eklenen kaynakların ve onlar hakkında yapılan sohbetlerin bir arada bulunduğu çalışma alanıdır. Örneğin ders notlarını PDF olarak ekleyen bir öğrenci, notların özetini çıkarmasını, anlamadığı bir bölümü açıklamasını veya bu notlardan alıştırmalar hazırlamasını isteyebiliyor.

Google’ın 15 Eylül 2026 tarihinde duyurduğu güncelleme ise bu çalışma araçlarına yeni seçenekler ekliyor. Öğrenciler artık notları hakkında sesli soru sorabiliyor; farklı türlerde alıştırmalar çözme ve kısa açıklama videoları hazırlama seçenekleri de güncellemede yer alıyor.

Özelliklerin kullanım koşulları aynı değil. Google’ın güncel yardım sayfasına göre sesli görüşme, mobil uygulamada 18 yaşını doldurmuş Google AI Pro ve Ultra abonelerine açık. Yeni soru türlerinin ise duyuruyu izleyen haftalarda tüm kullanıcılara aşamalı olarak sunulması planlanıyor.

Ders notları hakkında konuşarak soru sorma​

Google, Gmail, Docs ve Keep’teki sesli araçların ardından Notebook’ta da konuşarak çalışmayı genişletiyor. Buradaki sesli görüşmelerde yanıtlar, kullanıcının defterine eklediği kaynaklara dayanıyor. Örneğin biyoloji dersinin PDF notlarını yükleyen bir öğrenci, fotosentezin aşamalarını sorabiliyor. Yanıt sırasında anlaşılmayan bir bölüm olduğunda araya girip daha basit bir açıklama isteyebiliyor.

Görüşme, mobil uygulamada ilgili defter açılıp sohbet kutusunun sağ altındaki ses düğmesine dokunularak başlatılıyor. Konuşmanın yazıya dökülmüş hâli de sohbet içinde görülebiliyor. Uygulamanın mevcut yazılı sohbetinde ise yanıtın dayandığı alıntılar açılarak kaynak metindeki ilgili bölüm incelenebiliyor.

Yeni soru türleri ve aynı sayfada çalışma özeti​

Alıştırmalara kısa yanıt yazma, birden fazla doğru seçeneği işaretleme ve boşluk doldurma türündeki sorular ekleniyor. Google’ın açıklamasına göre son çözülen test veya çalışılan soru kartları hakkında sohbet etmek de mümkün. Öğrenci, yanlış yanıtladığı bir sorunun neden yanlış olduğunu sorabiliyor; hazırlanan sorular düzenlenebiliyor veya aralarına yenileri eklenebiliyor.

Raporlar bölümündeki yeni çalışma özetleri de metinleri, bilgi görsellerini, testleri ve soru kartlarını bir araya getiriyor. Böylece bir ders konusunun kısa açıklamasıyla o konuya ait alıştırmalar aynı sayfada bulunabiliyor. Google’ın yardım sayfasına göre bu etkileşimli raporlar şu anda yalnızca web sürümünde hazırlanıyor ve bazı içeriklere erişmek için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.

Yaklaşık bir dakikalık anlatım videolarında Türkçe desteği​

Video hazırlama bölümüne eklenen kısa format, yüklenen kaynaklardaki temel bilgileri yaklaşık 60 saniyelik bir anlatıma dönüştürüyor. Google, anlatımın eğitim amaçlı animasyonlarla desteklendiğini belirtiyor. Örneğin bir formüldeki değişkenlerin birbiriyle ilişkisi veya bir şemanın nasıl okunacağı kısa bir videoda açıklanabiliyor.

Türkçe, kısa videolar için desteklenen diller arasında. Video oluşturulmadan önce anlatım dili ve ele alınacak konu seçilebiliyor. Bununla birlikte Google, yapay zekânın hazırladığı seslerde ve görsellerde hata bulunabileceğini belirtiyor; kaynaklara dayanarak hazırlanması, her açıklamanın doğru olduğu anlamına gelmiyor.

Güncellemenin bütün hesaplarda aynı anda görünmesi beklenmiyor. Google’ın Workspace duyurusunda, 15 Eylül 2026 tarihinde başlayan dağıtımın 15 günden uzun sürebileceği belirtiliyor. Bu nedenle duyurulan yeni bir seçeneğin uygulamada henüz görünmemesi, dağıtımın ilgili hesaba ulaşmamış olmasından kaynaklanabiliyor.

Kaynaklara göz atabilirsiniz:

Google: Gemini Notebook için duyurulan yeni çalışma araçları — 15 Eylül 2026.
Google Yardım: Sesli görüşme, abonelik koşulları ve kaynak alıntıları.
Google Yardım: Etkileşimli raporlar ve web sürümü koşulu.
Google Yardım: Kısa video formatı ve desteklenen diller.
Google Workspace: Yeni çalışma araçları ve aşamalı dağıtım takvimi — 18 Eylül 2026.

Geri
En Üst