Gemini Live, kamerayı nereye çevireceğinizi artık sesli söylüyor

Google, kameradaki nesneleri anlatırken telefonu nasıl tutacağınızı da söyleyen Guided Vision özelliğini kullanıma açmaya başladı. Görme engelli ve az gören kullanıcılar için geliştirilen yardım, Gemini Live üzerinden çalışıyor ve uyumlu Android cihazlarına aşamalı olarak ulaşıyor.​

Gemini Live, görme engelli kullanıcılar için kamerayı nereye tutacaklarını sesli anlatıyor. Guided Vision’ın dağıtımı ve kullanım adımları.

Gemini Live, kamerayı nereye çevireceğinizi artık sesli söylüyor

​
Google, Gemini Live’a görme engelli ve az gören kullanıcılar için sesli kamera yönlendirmesi eklemeye başladı. Guided Vision adlı özellik, kameranın gördüklerini anlatırken telefonu hangi yöne tutmanız gerektiğini de söylüyor. 1 Ekim 2026 tarihinde başlayan dağıtım, Gemini Live’ın desteklendiği bölge ve dillerde Android 9 veya daha yeni sürüm kullanan uyumlu cihazları kapsıyor.

Gemini Live, Google’ın yapay zekâsıyla yazı yazmadan konuşabildiğiniz bölümdür. Kamerayı açıp gösterdiğiniz nesneler hakkında soru sormak zaten mümkündü. Yeni görme yardımı ise nesneyi kadraja almakta zorlandığınızda devreye giriyor: Telefonu sağa çevirmenizi, aşağı eğmenizi veya nesneden biraz uzaklaştırmanızı sesli olarak isteyebiliyor.

Gemini Live, küçük yazıları okumak için kamerayı ayarlamanıza yardım ediyor​

Örneğin çamaşır makinesinin program düğmesindeki yazıları okumak istiyorsunuz. Kamerayı düğmeye yöneltip Gemini’ye ne yazdığını soruyorsunuz. Yazılar görüntüye tam girmediyse telefonun konumunu nasıl değiştirmeniz gerektiğini anlatıyor; böylece okumak istediğiniz bölümün kamerada görünmesine yardım ediyor. Google, program düğmelerini ve küçük ambalaj yazılarını okumayı kullanım örnekleri arasında sayıyor.

Sesli görüşme sırasında gördükleri hakkında ek sorular da sorabiliyorsunuz. Google’ın verdiği örnekler arasında yere düşen kulaklığın yerini tarif etmek, giysilerin renklerini ve desenlerini açıklamak da bulunuyor. Özellik, baktığınız nesne hakkında konuşmayı ve gerektiğinde kameranın açısını düzeltmeyi aynı görüşmede birleştiriyor.

Bu açıklamalar hata içerebildiği için Google, Guided Vision’ın yolda yön bulmak veya önünüzdeki engelleri tespit etmek amacıyla kullanılmamasını istiyor. Özellik, güvenli hareket etmeye yardımcı olan beyaz bastonun ya da benzer araçların yerini almıyor.

Eylülde tanıtılmıştı, dağıtımı şimdi başladı​

Google, eylül ayında duyurduğu Android yenilikleri arasında bu özellikten de söz etmiş, kullanıma daha sonra açılacağını belirtmişti. Ekim duyurusunda ise dağıtımı başlattığını bildirdi. Yardım belgesine göre yeni seçenek hesaplara aşamalı olarak ulaşıyor; uygulamanızda henüz görünmüyorsa dağıtım size ulaşmamış olabilir.

Sesli kamera yardımı nasıl açılıyor?​

Gemini uygulamasında profil fotoğrafınıza dokunup ayarlara girdiğinizde Guided Vision seçeneğini açabiliyorsunuz. Google’ın İngilizce yardım belgesinde bu ayarın adı “Use Guided Vision in Live” olarak geçiyor. Ardından bir Live görüşmesi başlatıp kamera paylaşımını açmanız gerekiyor; sesli görme yardımı, kamerayı paylaştığınız bu görüşme içinde çalışıyor.

Yardımı daha hızlı başlatmak için telefonun Erişilebilirlik bölümünden bir kısayol da atanabiliyor. Google’ın sıraladığı seçenekler arasında ekrandaki erişilebilirlik düğmesi ve iki ses tuşuna birlikte basılı tutmak var.

Android’in ekrandaki öğeleri seslendiren TalkBack aracını kullananlar ise güncel sürümde üç parmakla dokunarak açtıkları menüden Guided Vision’ı seçebiliyor. Görüşme tamamlandığında Live oturumunu sonlandırmak, bu yardımı da durduruyor.

Kaynaklara göz atabilirsiniz:​

Google’ın Guided Vision duyurusu: Kullanıma açılış tarihi, uyumlu Android sürümleri ve özelliğin sınırları hakkında resmî açıklama.
Gemini’de Guided Vision kullanım rehberi: Kademeli dağıtım, uygulama ayarı, erişilebilirlik kısayolları ve TalkBack kullanımı için resmî yardım belgesi.
Google’ın eylül ayındaki Android duyurusu: Özelliğin ilk tanıtımı ve o tarihteki kullanılabilirlik bilgisi.
Gemini Live kullanım rehberi: Sesli görüşme ve kamera paylaşımının nasıl çalıştığını açıklayan resmî yardım belgesi.

Son düzenleme:
Şu anda forumda:
7 Kullanıcı Aktif
Çevrimiçi Üyeler
Konular:
55
Üyeler:
2
Son kayıt olan üye

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi kullanıcı yok.

Forum istatistikleri